Skip to content
5. 6. 2020.
ZAGREB, HRVATSKA

Puno hvala na velikom interesu. Zbog trenutne situacije događaj je otkazan. Pratite nas za novi datum.

ZAŠTO?

Mladim ljudima nije uvijek lako vidjeti perspektivu u Hrvatskoj. Često „zaglave“ u određenom načinu razmišljanja i čini se da sve više traže rješenje u inozemstvu.

Future Factory pruža nove mogućnosti u otključavanju skrivenog potencijala mladih istraživača u Hrvatskoj. 

Ovaj jedinstveni događaj kombinira elemente hackathona, Three Minute Thesisa i Dragon’s Dena, po prvi put u Hrvatskoj.

ZA KOGA?

Za mlade istraživače u Hrvatskoj s globalnim mindsetom, uključujući studente doktorskih studija, koje na samom početku njihovih karijera zanima kako uspjeti u znanstvenoj zajednici gledajući otvorenijim pogledom, pritom učeći od vrhunskih hrvatskih znanstvenika, iz prve ruke na jednom mjestu.

Naglasak ovogodišnjeg Future Factoryja je na području prirodnih i tehničkih znanosti

Sudionici se mogu prijaviti kao pojedinci ili tim s više članova.

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI?

Za sami početak, podjelu iskustava inovativnog razmišljanja i priča o uspjehu kroz inspirativne govore mentora te malo mentalnog zagrijavanja kroz multidisciplinarne vježbe i međusobno umrežavanje.

Zatim ćete, radeći s mentorima, usavršiti istraživački um i upoznati nove perspektive kako bi mogli pripremiti sveobuhvatni prijedlog istraživačkog projekta, dovoljno rigorozan i temeljen na svjetski poznatim potrebama i standardima, vrijedan međunarodne pozornosti i financiranja. Prijedlog koji može zadiviti čak i najskeptičnije međunarodne recenzente poput mentora. 

Projekt može biti rad koji baš pripremate za iduću objavu u renomiranom međunarodnom časopisu, neka postojeća ili nova ideja, izvan zone komfora, ali je došlo do zapreke ili stagnacije, ili pak nedostaje “ono nešto”.

Možete se prijaviti kao pojedinci ili tim (do 5 osoba).

Među vama mentori će izabrati one najbolje kako bi se sučelili na završnom pitch natjecanju.  

Bit će i prilika za nove suradnje jer vas u Mentor’s Loungeu, tijekom pauza, ručka i večere, očekuju dodatne mogućnosti za umrežavanje i razmjenu iskustava ne samo s mentorima nego i s drugim sudionicima iz raznih područja prirodnih i tehničkih znanosti.

Ovo će Vam iskustvo prodrmati trenutni način razmišljanja i omogućiti prostor za spajanje kreativnosti, inovacija i perspektive “izvan kutije”, koji ponekad nedostaje u svakodnevnici sveučilišnog sustava a potreban je za uspjeh.

Bit će vam zabavno, izazovno, uzbudljivo – jednom riječju, nezaboravno.

MENTORI

dr. sc. Chapin Rodríguez, Stručnjak u znanstvenom objavljivanju, osnivač Creaducate Consulting GmbH (Njemačka) i suorganizator Future Factoryja

Doktorirao na Cambridge University u području celularne i molekularne biologije te biokemije. Studirao ili radio kao istraživač na Harvard Institutes of Medicine (SAD) te Universidad Complutense (Španjolska) te kao predavač na West China School of Medicine (Kina). Specijalizirao u znanstvenoj komunikaciji i osnovao savjetodavnu tvrtku koja pomaže istraživačima najbolje pozicionirati svoj rad na tržistu ideja i inovacija.  Već 10 godina surađuje s mnogim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu u obliku komunikacijskog usavršavanja i savjetovanja.

dr. sc. Ivan Forenbacher,  Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i suorganizator Future Factoryja

Doktorirao na temi hedonističkog modeliranja odnosa cijene i kvalitete tarifnih planova. Voditelj je Laboratorija za modeliranje i optimiranje informacijsko-komunikacijskih mreža i usluga pri Zavodu za informacijsko-komunikacijski promet. Tijekom desetogodišnje istraživačke karijere, objavljivao je u raznim područjima vezanima za informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT), uključujući i u renomiranim međunarodnim časopisima poput Telematics and Informatics i Telecommunications Policy. Pritom se detaljno upoznao s izazovima istraživanja i znanstvene komunikacije potrebnima za uspjeh u vrlo konkurentnom području poput ICT-a.

prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Doktorirala je na temi primjene ultrazvuka visoke snage u praćenju svojstva proteina sirutke. Trenutno je voditeljica Laboratorija za održivi razvoj na PBF-u. Radovi su citirani ukupno 2250 puta uz h-indeks 25 (Scopus). U 2019. godini od Clarivate Analytics (Web of Science) uvrštena je na listu najutjecajnijih znanstvenika u 2019. godini (0.1% svjetskih znanstvenika). Također je koautorica 10 poglavlja u znanstvenim knjigama od kojih je većina renomiranih svjetskih izdavača puput Elsevier, Springer, te Wiley-Blackwell. Dobitnica je 2019. Državne nagrade za znanost za iznimnu znanstvenu produkciju, 2016. Young Scientist Award od International Union of Food Science and Technology, te 2009. Državne nagrade za znanost za znanstvene novake. Usavršala se na Faculty of Health and Life Sciences, Coventry University, Velika Britanija a 2009. na University of Avignon, Francuska, kao pozvani predavač i istraživač u području “zelenih” ultrazvučnih i mikrovalnih ekstrakcija. 

prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

Dobitnik 2018. Državne nagrade za znanost. Doktorirao na Imperial College London. Karijera ujedinjuje rad u akademiji i gospodarstu kroz „Computational Fluid Dynamics“ područje, savjetovanje, istraživanje i obrazovanje. Radio kao pozvani predavač i istraživač na mnogim međunarodnim institucijama, uključujući Technische Universität Darmstadt, Chalmers University, TU Delft, Seoul National University te University of Zaragoza. Među 10 najcitiranijih istraživača na Sveučilištu u Zagrebu s više od 8700 citata (h-index 30) od čega je samo doktorski rad citiran preko 1500 puta. 

prof. dr. sc. Janoš Terzić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

Dobitnik je državne nagrade za znanost i nagrade Ponos Hrvatske, te stipendija Fulbright i EMBO. Redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu, a radio je na University of Connecticut Health Center i University of California San Diego, a usavršavao se na institutima Max Planck u Göttingenu i Tübingenu te na Ludwigovom institutu u Uppsali i na Imperial Collegeu u Londonu. Objavio je 43 znanstvena rada koji imaju preko 5300 WoS citata. Provodio je genetska istraživanja te proučavanja unutarstaničnog signaliziranja. Danas istražuje ulogu mikrobioma u razvoju raka mokraćnog mjehura.

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

Doktorirao je 2011. godine na FER-u i proveo dvije godine kao poslijedoktorand na Sveučilištu Washington u Seattleu, SAD. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih se ističu Državna nagrade za znanost te Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, obje za 2018. godinu. Objavio je preko 30 radova u vodećim svjetskim časopisima iz područja energetike, a uža specijalnost mu je ekonomika elektroenergetskih sustava. Jedan je od urednika časopisa IEEE Transactions on Power Systems. Voditelj je brojnih međunarodnih i domaćih istraživačkih projekata te projekata suradnje s gospodarstvom.

prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Radi na ujedinjenju računalnih i prirodnih znanosti sa ciljem rješavanja važnih bioloških i evolucijskih pitanja. Radio je 10 godina kao istraživač na International Center for Genetic Engineering and Biotechnology u Italiji. Rad na Sveučilištu u Zagrebu započeo je 2006. uz podršku EMBO Young Investigators Programme, a od 2009. predaje i na Sveučilištu u Oslu, Norveška. Tijekom svoje karijere bio je mentor značajnom broju doktorskih studenata koji su potom vrlo često karijeru nastavljali na uglednim istraživačkim institucijama, uključujući LMB Cambridge (UK), EMBL (Njemačka), RIKEN (Japan) i ETH (Švicarska). Objavio je svoje rezultate u više od 60 članaka (h-indeks 25). Osnivač je tvrtke Exaltum za analizu big data u svrhu rješavanja znanstvenih problema.

Kako mi mogu pomoći iskustva znanstvenika iz različitih područja – priča o doktoru i generalu*

Zamislite na trenutak da ste doktor suočen s pacijentom koji ima maligni tumor u trbuhu. Nemoguće ga je operirati, a pacijent će umrijeti ako se tumor ne makne. Postoji vrsta zračenja koja može uništiti tumor. Ako se ozrači dovoljno jakim intenzitetom, tumor će se uništiti. Nažalost, pri takvom intenzitetu uništit će se i zdravo tkivo oko tumora. Pri manjem intenzitetu zračenje je bezopasno za zdravo tkivo ali i za tumor.

Koji pristup se može upotrijebiti kako bi se zračenjem uništio tumor, a sačuvalo zdravo tkivo?

General sa svojom vojskom želi osvojiti utvrdu koja se nalazi na brdu do koje vodi veliki broj uskih cesta. Sve ceste su minirane da otežaju prolazak velikom broju vojnika odjednom. Napad punom snagom ne dolazi u obzir jer će mine ubiti veliki broj vojnika. Generalovo rješenje je disperzirati napad podjelom vojnika u više manjih grupa kako bi se lakše kretali između mina, poslati svaku grupu na jednu cestu te ponovno spojiti sve grupe na vrhu kod utvrde.

Naslućujete li sada rješenje iz prve priče?

Nije bitno područje, bitan je način razmišljanja i pristup problemu.

*Priču su upotrijebili Gick, M. L. i Holyoak, K. J. u studiji Analogical problem solving,  objavljenoj 1980. u Cognitive psychology, 12(3), str. 306-355.

Riječ mentora

Hrvatska se voli znanošću! Događaj koji potiče razvoj znanosti i ostanak mladih u našoj domovini.
Janoš Terzić
Rijetka prilika za otkrivanje novih načina razmišljanja uz razmjenu perspektiva s iskusnim profesorima.
Chapin Rodríguez
Pitajte, tražite, istražujte, vjerujte u sebe, i najvažnije, tražite mentora koji će vas poticati i vjerovati u vas!
Anet Ježek Jambrak
Važno je iskoristiti priliku učiti od nekoga tko je danas ondje gdje bismo mi željeli biti sutra.
Ivan Forenbacher

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Svi znamo koliki je izazov napredovanje u znanosti. Jeste li ikada rekli da sam barem to prije znao? Sada imate priliku raditi s vodećim hrvatskim znanstvenicima i pitati ih što god želite kako biste unaprijedili vještine potrebne za napredovanje u znanosti.

Ako ste se ikada pitali ovakvo nešto, vrlo vjerojatno imate indikacije za sudjelovanje na Future Factoryju:

  • – kako drugi uspijevaju objaviti članak u dobrom časopisu,
  • – zašto je tuđa tema doktorata puno bolja od moje,
  • – kako drugi uspijevaju dobiti projekt,
  • – kako drugima bude rad prihvaćen iz prve, a meni ga stalno odbijaju,
  • – kako drugi stalno nalaze interesantne teme za istraživanje,
  • – mora li istraživanje biti tako teško,
  • – kako ću u 5 minuta prezentirati istraživanje koje je trajalo 5 godina?

Uspješni znanstvenici sugeriraju da njihov razvoj često ovisi o uočavanju i primjeni analogija iz različitih područja. Iako su mentori baš iz različitih područja prirodnih i tehničkih znanosti, ono što ih čini uspješnima je zajednički način razmišljanja i pristupanja problemu. Takvo nešto može biti ključno u bržem rješavanju univerzalnih zamki na svačijem znanstvenom putu – kako do dobre teme za članak ili doktorat, kako oblikovati i objaviti istraživanje u vodećem časopisu ili kako stalno pomicati vlastite granice.

Kombinacijom ovih događaja želi se polaznicima pružiti drugačije iskustvo kakvo ponekad nedostaje u znanstvenoj zajednici. Na dinamičan i zanimljiv način radit će na praktičnim vještinama za pripremanje vlastitih istraživanja te prezentacijskim i komunikacijskim vještinama kako bi ih mogli učinkovito komunicirati različitoj publici, od znanstvenika iz svog ili drugih područja do šire javnosti.

LOKACIJA

REZERVIRAJTE MJESTO ŠTO PRIJE ZA EARLY BIRD POPUST

Broj mjesta je strogo ograničen zato ne čekajte zadnji trenutak da nam se pridružite i pritom ostvarite:

Priliku za učenje od vodećih hrvatskih znanstvenika

Potpuni pristup mentorima tijekom i izvan radnih susreta

Prisustvovanje svim govorima mentora, uključujući plenarne govore

Prisustvovanje završnom pitch natjecanju (odabrani će se sudionici i sami moći natjecati za posebno priznanje)

Ekskluzivno umrežavanje s mentorima i ostalim sudionicima kroz kavu, ručak i večeru

Early bird kotizacija:
(najkasnije do 1. travnja 2020.)

849 HRK*

Redovita kotizacija:
(najkasnije do 1. svibnja 2020.)

1249 HRK*

*Konačna cijena (ne podliježe PDV-u)

PRIJAVITE SE OVDJE

Pišite nam kako biste dobili više informacija i link za osiguravanje mjesta.

Nakon što kliknete "Pošalji" pojaviti će se poruka o uspješnom slanju pri vrhu kontakt forme.

Pratite nas na Facebooku i Instagramu za najnovije obavijesti

Zaštita osobnih podataka

Organizator događaja Creaducate Consulting GmbH prikuplja, obrađuje i čuva Vaše osobne podatke sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR). Osobne podatke koje nam pošaljete u elektroničkoj pošti u upitima, komentarima ili obrascima koristimo isključivo za potrebe osnovne poslovne komunikacije. Vaši podaci spremaju se u našu internu bazu podataka, koju koristimo isključivo u svrhu poslovne komunikacije i slanja newslettera o novostima u našem poslovanju. Molimo Vas da nas obavijestite ukoliko ne želite da se Vaši podaci nalaze u našoj bazi podataka i/ili ne želite primati obavijesti od nas.